Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en de Belgische Surf Federatie verhoogt elk jaar haar aantal activiteiten. Zo volgen de trainingsstages ter voorbereiding van het EK voor junioren dit najaar elkaar snel op maar enkel tijdens de Philips O’Neill Groms Challenge in Knokke-Heist kunnen de Belgische beloften zich met elkaar meten op een surfwedstrijd zoals bij de profs. Een wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats.

 

Bij de plaatselijke voetbalclub leren kinderen wekelijks beter dribbelen onder de vleugels van een trainer. In de surfsport bleef de begeleiding jarenlang beperkt tot beginnerslessen of een zomerkamp maar daar komt nu verandering in. Door het sterk stijgende aantal jonge surfers organiseren de surfclubs trainingen voor de allerjongsten onder hun leden. De O’Neill Rats in Surfers Paradise Knokke-Heist bijvoorbeeld krijgen elke week professionele training, ook als er geen golven zijn. De surffederatie van haar kant organiseert in de aanloop naar het EK voor junioren diverse stages in het buitenland.

 

De Belgische golven zijn vaak klein en ongevaarlijk, perfect voor de eerste ritjes van de lichtgewichten. Op sommige dagen mogen we zelfs vanuit het hoge noorden stevige deining verwelkomen. De Philips O’Neill Groms Challenge mikt op die grotere golven en hanteert daarom een wachtperiode zoals bij de wedstrijden voor profs. De deelnemers strijden een afgebakende tijd (20 minuten bvb.) in groepjes. Wie de mooiste figuren op de golven maakt, mag door naar de volgende ronde en in de grote finale wordt beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt. Een live score systeem laat de surfboys en -girls meteen hun punten weten. Een fotograaf en cameraman leggen alle actie vast en misschien scoren de surfertjes wel hun eerste foto in een surfmagazine of in de krant. Deelnemen blijft echter belangrijker dan winnen en daarom zijn er prijzen voor iedereen! 

 

De nieuwe generatie surfers verdedigt dit najaar voor de vijfde keer de Belgische eer op het landen-EK in het Franse Lacanau. Het Europees landenkampioenschap wordt het ene jaar voor achttienplussers (Eurosurf) en het andere jaar voor junioren (Eurojunior) georganiseerd. Na een aantal laatste plaatsen boekten de Belgische beloften in 2010 een eerste succes met een achtste plaats en een overwinning op diverse andere kleine surflanden. De Belgische Surf Federatie wil verder op dat elan en traint de junioren dit jaar nog intensiever op meerdere buitenlandse stages. De jongeren kunnen tijdens de Philips O’Neill Groms Challenge ervaring opdoen voor de afspraak op Europees niveau.

Meer info: www.vyf.be